neděle 10. února 2013

Pravá indická kuchyně

Kdo nás zná, ví, že s Ondrou milujeme indické jídlo. Několikrát jsme se pokusili doma uvařit například rajčatovou polévku (recept dle Pavla - díky ti;), tikku (ta se opravdu povedla) nebo masalu. Ondra se dokonce pokusil i o placky. Vlastně, abych byla zcela upřímná, tak Ondra vařil skoro všechno, neboť indická kuchyně je jeho vášeň! Navíc je vybaven originální kuchařkou od své sestry Blanky. Já jsem se pokusila právě o zmíněnou rajčatovou polévku a také čočkovou. Výsledek byl samozřejmě výborný, ale pokaždé jsme měli pocit, že nám "něco" uniká, že něco tomu jídlu chybí. 

Když jsme dostali pozvání na večeři od naší kamarádky Nishy, tak jsme samozřejmě neváhali ani chvilku. Nisha navíc slíbila, že vařit bude její přítel, který je prý skvělý kuchař. Tajně jsme doufali, že třebas pochytíme nějaké tajné postupy, přísady, zkrátka cokoli, co vylepší naše recepty:)

Já jsem ten den opravdu nejedla skoro nic. A ne zrovna dobrovolně, jakože bych se připravovala na večer. Uvařila jsem totiž k obědu speciální lasagně pro Ondru alergika na mléčnou bílkovinu. Zkráceně - musím přiznat, že se mi snad v životě nic nepovedlo méně:D Takže jsem hladověla.. A ještě, že tak! Toto jídlo předčilo snad i indickou restauraci v Písku. Tedy pokud za mé chuťové prožitky nemůže hlad:) My v kuchyni trávíme x hodin, zatímco Nishy přítel ve spěchu připravil maso, paneer s hráškem a basmati. Možná si říkáte "no a co?". Máte pravdu, ale já se chci pochlubit, jak strašně pěkně jsme se měli, a jak strašně moc nám chutnalo.

Konečně se podává jídlo na stůl. Přidaly se k nám ještě dvě Nishiny kamarádky - Susmita a Daraksha. Ondra kouká do talíře, asi se nemůže dočkat:D

Pohled na jídlo pěkně ze shora. Mně chutnal především paneer s hráškem. Achjo, měli jsme kuchaře pozorovat při vaření. Recept prý neví, protože vaří improvizačně. Takže ani toto jídlo nemá žádné speciální jméno jako např. Malai Kofta nebo Vindaloo.

Další společné foto.
Zde je zmiňovaný kuchař a přítel Nishy (která bohužel není ani na jedné z fotek) - Kshitij. Velké díky! 
Rádi bychom uvařili na oplátku něco českého. Budu ráda, když mi do komentářů poradíte co. Knedlo vepřo zelo ani svíčkovou opravdu dělat nebudu:) Určitě existuje i něco jiného českého, čím bychom se mohli pochlubit. Děkuji!

4 komentáře:

  1. Super! Naši indičtí sousedi neumí nic, po čem ti nevyhoří pusa, tak mě těší, že ne všichni Indové jsou takoví kuchaři :) Ad recepty: my jsme měli největší úspěch s bramboračkou a vepřovým na mrkvi, zkoušeli jsme řízky, ale smažené maso přijde cizincům obyčejné, pak bramborový salát je oblíbený a hodně se chytil smažený květák v těstíčku. Naopak chlebíčky spíš propadají. Pro vegetariány jsme dělali špenát a domácí bramborové knedlíky, ty se dobře chytily. Těším se na další report!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tipy, budou se nám velice hodit:) Bramboračka je supr nápad! Tu kupodivu i umím. A musím říct, že né všichni Indové vaří pro "plechové huby", toto jídlo bylo jen pikatní. Slibuji další reporty!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Se svíčkovou máš pravdu. To je jídlo, kde přidaná hodnota neodpovídá vynaložené námaze. Já bych asi zvolil jihočeskou kulajdu, nějakou rybku a nakonec bábovku nebo buchty z uzlíčku.

    OdpovědětVymazat
  4. Míňo díky ti, dobrý nápad s kulajdou! Lépe mi jde sice bramboračka, ale zkusit se má všechno:)

    OdpovědětVymazat